A konténer több, mint egy “csomagolásra” használt doboz

Az átlagos ember számára a “konténer” szó hallatán általában a sittes konténerek jutnak az eszébe. Magunk is tapasztaltuk a telefonhívásokban a kétezres évek elején. Hetente többször hívtak minket azzal, hogy “Halló, sittes konténert szeretnék rendelni”. Azonban sokan vagyunk az országban, akiknek a munkája miatt más típusú konténerek jutnak az eszébe, és fontos, hogy tisztában legyünk a konténerekkel kapcsolatos alapvető információkkal. Ma már az internetes keresések során az első találatok között a sittes konténerek mellett az ingatlan célra átalakított lakó vagy iroda konténerek hirdetései is megjelennek. Csak valahol a 2. oldalon találkozhatunk először a tengeri szállításra alkalmas konténerekkel.

Ezért fontos, hogy minél többet tudjunk a konténerekről, beleértve a szállításban való felhasználásuk típusait, céljait és azokat a tényezőket, amelyeket fontolóra kell vennünk az áruink konténerbe történő pakolása előtt.

Az angolok már az 1700-as évek közepétől kezdték megkönnyíteni a szállítást, először fából, majd később vasból készült tárolóeszközökkel. A tengeri szállításban használt konténerek azonban csak a második világháború után terjedtek el. Azóta több szabványosítási kísérlet történt, de a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 1968-1970 között tette közzé az ISO szabványokat, amelyek lehetővé tették az áruk biztonságos és gyors árumozgatását a kikötőkben. A szabványok szerint minden nemzetközi szállításra alkalmas konténert el kell látni CSC (biztonsági jóváhagyási táblával), amely tartalmazza a konténer regisztrációs számát, méretét, súlyát, szilárdságát és maximális egymásra rakhatóságát.

A konténerek azonosítása és nyomon követése

A konténerek számos fontos információval rendelkeznek, köztük a konténer számával, amely egy 4 betűből álló prefixet és 7 számjegyet tartalmaz, például GESU 123 456-7. Ennek segítségével a konténer könnyen azonosítható és nyomon követhető, hogy hol van éppen elhelyezve. A szabványosításkor bevezették azt is, hogy a konténerek volumen mérőszámát TEU-ban (twenty feet equivalent unit) mérik, ami azt jelenti, hogy 20 láb hosszúságú egységekre vetítik ki azokat. Ez a TEU egység a tarifák meghatározásában is fontos, például az üzemanyag pótlék árának meghatározásakor, amely általában 180 USD/TEU.

Konténer típusok és felhasználásuk:
  • “Dry” konténerek: 20′, 40′, 40HC és 45′ méretben kaphatóak, és általában normál kereskedelmi áruk szállítására használják.
  • Speciális konténerek: Túlméretes vagy speciális szállítási igényű áruk szállítására alkalmasak, például hűtő, ventilált, flat rack, open top, hard top, tank, platform stb.

Az interneten egy kattintással megtalálhatóak a paramétereik, de ha bármilyen technikai vagy gyakorlati kérdés merülne fel, kollégáink a weboldalon található elérhetőségeken szívesen állnak rendelkezésedre.

Érdekességek:

  • Sokat lehetne mesélni a konténerek szállítási célú felhasználásáról, és későbbi bejegyzésünkben fogunk is róluk beszélni. Fontos megjegyezni azonban, hogy sok áru tulajdonosa nem gondol rá, hogy milyen hatások érhetik az árut tengeri szállítás közben. Ez a szállítási mód nagyon bonyolult, mivel az áru többször is átrakódik az út során, és különböző időjárási viszonyoknak van kitéve. Ezért nagyon fontos, hogy a szállítási árak megegyezésekor tisztázzuk ezeket a körülményeket. Például egy télen szállított édességnél felmerülhet a kérdés, hogy hűtős konténerben kell-e szállítani az árut. Nem csak az Egyenlítő mentén utazva válhat túl meleg a konténer belső hőmérséklete, egy melegebb nap is súlyos állagromlást okozhat.
  • Egy másik nagyon fontos kérdés, hogy az áru rögzítését a feladó tudja-e vállalni. Gondolni kell arra is, hogy a hajó a tengeren nem csak horizontálisan mozog, rendkívüli oldalirányú kilengést végez. Erre természetesen gondoltak a konténer készítői is, ezzel kapcsolatban később egy külön bejegyzésben a rakodás-rögzítés témakörben még visszatérek részletesen.
  • Az áru biztonságos fuvarozásához nem csak belső rögzítése, hanem a konténer külső rögzítése is fontos. Ezért a tengeri, vasúti és közúti szállítás során is figyelembe veszik ezt a szempontot. A konténerek sarkai olyan kialakításúak, hogy egymásra helyezve is biztonságosan lehet őket szállítani és tárolni. A hajón az egyes konténereket összekapcsolják rögzítő csavarokkal. A szárazföldi szakaszokon beiktatott vasúti és közúti alvázakhoz is hasonló technológiát használnak a konténerek biztonságos rögzítése érdekében. A hajón további rögzítőeszközöket is alkalmaznak, például András-kötéssel rögzítik egymáshoz vagy a fedélzethez (deck).
Az általános konténer típusok tulajdonlási szempontból két csoportra oszthatóak:

Az egyik típus a COC, vagyis a “hajózási vállalat által tulajdonolt konténer”, melyeknél a prefix (négy karakter) a hajózási vállalat vagy bérlő cég nevének betűit tartalmazza. Ide sorolhatók a bérelt konténerek is, amelyeket hosszú vagy rövidtávú szerződés keretében vehetnek bérbe. Fontos megjegyezni, hogy amikor egy szállítmányozó megbízza a hajózási vállalatot a szállítmányozási feladattal, akkor egy “bérleti szerződés” jön létre az áru tulajdonosa és a hajózási vállalat (vagy szállítmányozó partner) között. A használati feltételek a Bill of Lading Terms & Condition dokumentumban találhatók.

A másik típus a SOC (Shipper’s Own Container), amelyet az áru tulajdonosa korábban vásárolt vagy bérelt az adott útra. Ezeket a konténereket csak érvényes CSC igazolással fogadja el a hajózási vállalat a hajóján. Korábban ritkán találkozhattunk SOC konténerekkel, azonban a Covid hatására egyre több gyártócég ismeri fel az üres konténer hiány problémáját, és beruház ezekbe a konténerekbe, amelyek elősegítik az áruk zavartalan áramlását a világ különböző pontjain.

A konténerek mozgatásának logisztikája tényleg komplex feladat, miután ügyfeleink is többször érdeklődtek erről, úgy gondoltuk, hogy külön bejegyzést szentelünk neki. Mert a konténer tényleg több, mint egy csomagolásra szánt doboz.

vissza az oldal tetejére