Gondolatok a konténeres tengeri szállítmányozásról

A “magyar tenger”

Amikor a kétezres évek elején megkérdezték egy kollégánkat, mivel foglalkozik és ő azt válaszolta, hogy tengeri szállítmányozással egy hajóstársaságnál, akkor sok meglepődött arcot láthatott. “Hogy hol? De nincs is tengerünk!” Nos, szó mi szó, tengerünk valóban nincs… de ettől még részt tudunk venni a nemzetközi tengeri szállítmányozásban, hiszen el kell juttatni a nagy volumenű árukat gazdaságosan, ésszerű logisztikai megoldásokkal a világ különböző pontjaira.

Szerencsére manapság egyre kevésbé van szükségünk ilyen magyarázkodásra. Az elmúlt évtizedekben a konténeres áruszállítás robbanásszerűen elterjedt és számos formában megismerhettük. A média is előszeretettel beszámol erről az iparágról, felbukkan a kikötőkben forgatott akciófilmekben, dokumentumfilmekben vagy akár a híradóban egy katasztrófa révén, amely hatással van mindannyiunk életére. Gondoljunk csak a Covid járvány alatt elakadt Ever Given hajó elakadására a Szuezi-csatornában, amit egy világ kísért figyelemmel.

Ahonnan az egész indult

Kevesen tudják, honnan indult ez az egész. Egy amerikai üzletember, Malcolm McClean változtatta meg a világ áruszállítási iparát azzal, hogy hatékonyabbá tette a folyamatot, mind időben, mind pedig költségben. Az általa kifejlesztett konténerszállítás eredetileg egy próbálkozás volt, hogy az árukat könnyebben és hatékonyabban szállítsák a teherautók
helyett, majd végül alapított egy hajóstársaságot és 1966-ban már el is indult az első konténerszállító járat. Az iparág azóta jelentősen fejlődött, és a konténerszállító hajók már a világ főbb kereskedelmi útvonalain is járnak.

 

A konténeres szállítás jelentősége világjárványban

Azok közé a szállítmányozók közé tartozunk, akik előszeretettel a tengeri fuvarozást választják a többi fuvarozási módszer közül. Ennek köszönhetően gyorsabban és érzékenyebben értesülünk hazánk gazdasági helyzetéről, a várható gazdasági eseményekről, valamint a nemzetközi gazdasági helyzet következményeiről, mivel a legnagyobb tételeket mozgatjuk nap mint nap, hétről hétre, hónapról hónapra az év minden szakaszában.

Például a Covid-19 járvány megjelenése óta (2020 tavasz) szemtanúi vagyunk a világot megrázó eseményeknek, amelyek közvetlen hatással vannak mindannyiunk életére. A tudósok és orvosok küzdenek a járvány terjedése ellen, míg mi azzal szembesültünk, hogy a megnövekedett árumennyiség szállítását hogyan tudjuk gördülékenyen és hatékonyan biztosítani a kereskedők és gyártók számára.

A megnövekedett kereslet és a lassabb átfutási idők okozta hatások miatt a szállítmányozásban hirtelen és drasztikus áremelkedés következett be, ami hosszú távú következményeket eredményezett és az iparág átalakulásához vezetett. Az online kereskedelem virágkorát éljük, ami számos új értékesítési csatornát hozott létre, és ennek köszönhetően a termékek útja a gyártótól a végfelhasználóig gyorsabbá vált. Ennek következtében a csomagküldés logisztikája is átalakult.

A háború hatásai a logisztikára

Az 2022-ben kezdődött orosz-ukrán háború következményeként a szállítmányozásban is észrevehető változások következtek be, amelyek jelentősen befolyásolják mindennapi életünket. A konfliktus első hatása a Kína és az EU közötti vasúti szállítás jelent meg, majd az Európán belüli fuvarozási költségek átalakultak. Folyamatosan átalakul a konténeres szállítás iránti igény és elvárás, amit a háború okozta energiaválság és a környezetvédelemmel kapcsolatos nyomás tovább erősít. Erről a témáról a közeljövőben fogunk még blogbejegyzésben részletesebben írni.

Mit hoz a jövő?

Jelenleg sok rendezvényen és fórumon szó esik arról, hogy a logisztikai fejlődés hosszú távon elképzelhetetlen számítástechnikai előrelépések nélkül. Sokan vannak (beleértve sok kollégánkat is) akik a kíváncsiság mellett azért tartunk is egy kicsit attól, milyen formában fog megváltozni a szállítás és szállítmányozás.

Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy nem kerülhetjük el a hirtelen technikai fejlődést. Ahogy a digitalizáció bevezette magát az otthonunkba, úgy hatott a napi munkavégzésünkre is, és a jövőben továbbra is robotizáltabbá válik. Azok, akik szeretik a személyes kapcsolatot, nehezen fogadják el a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket. Reméljük, hogy a technológiai fejlődésből is profitálni tudunk, és ugyanakkor megőrizhetjük az ügyfeleinkkel való minőségi kapcsolattartásunkat, amelyre továbbra is igény lesz, és amit kollégáimmal együtt hosszú évek óta szeretünk csinálni.

vissza az oldal tetejére