Mitől komplex és különleges a tengeri szállítás a többihez képest?

Amikor egy új partnerünk először találkozik ezzel a fuvarozási móddal, kiemelten fontos számunkra, hogy felhívjuk a figyelmüket ezekre a különbségekre, amik számunkra evidensek, de számukra nem biztos, hogy azok.

A tengeri szállítás főbb jellemzői:
  • Multimodális fuvarozási mód, amely többféle szabályozásnak és irányelvnek kell megfelelni egyszerre (közúti, tengeri, vasúti).
  • Az áruval nincs olyan közvetlen kapcsolat, mint a légi vagy közúti szállítás esetén, mivel az áru rakodás után közvetlenül megy a vasúti terminálra vagy a kikötőbe.
  • Tengeri kikötő hiányában az árut több országon keresztül kell szállítani, és számos útvonalon keresztül kell figyelemmel követni a fuvardíjakat és az országonkénti sajátosságokat (pl. déli vs. északi kikötők).
  • Paritás: További tengeri szállítmányozásban használt klauzulákkal kell megismerkedni a közúti és légi szállításban használt 2-3 paritáson felül (EXW, FCA, DAP).
  • A FOB a gyakorlatban leginkább elterjedt tengeri paritás, amelyet semmilyen másik fuvarozási módnál nem használnak, mivel a nevében is benne van, hogy tengeri paritás (free on board).
  • Fuvarlevél: A Bill of Lading (fuvarlevél) a tengeri szállítmányozásban használt okmány, amely nem csak a szállítmány adatainak közlésére és átvételi igazolásként szolgál, hanem eredeti példányban értékpapír funkciót is betölt. Az áru kiváltásához szükséges az eredeti példány benyújtása, és ha elveszik, akkor csak bankgarancia nyitásával lehet kiváltani az árut.
  • Csomagolás: A konténerbe történő rakodást követően az áru hosszú útja során különböző hőhatásoknak és páralecsapódásnak van kitéve, ezért fontos a tengerálló csomagolás még a teljes konténeres (FCL) szállításnál is és a gyűjtő küldemények (LCL) esetén is.
  • Nem kötünk szerződést minden egyes konténer vagy részküldemény szállítására, mert az átvételi igazolás és a Bill of Lading feltüntetett jogok és kötelezettségek irányadóak a szállításra. Az elfogadott fuvardíj azt jelenti, hogy elfogadjuk a hajóstársaság/szállítmányozó szállítási feltételét, és ezáltal megszületik a megállapodás.
  • Biztosítás: A biztosítás fontos, mivel a BL alapján az áru tulajdonost minimális kártérítés illeti meg, amennyiben bizonyítható, hogy a keletkezett kár nem róható fel sem az eladó, sem a vevő hibájából. A hajóstársaság bizonyos esetekben „közös hajókárt” jelenthet, és ebben az esetben a kár mértékébe minden felemerülő költséget beleszámítanak és a hajón lévő áruk tulajdonaira terhelik. Ezért javasoljuk minden esetben a szállítmány biztosítás megkötését.
  • Az áru szállításához a fuvareszközön kívül konténerre is szükség van. A konténert a szállítmányozó cég vagy közvetlenül a hajóstársaság biztosítja, de a berakás előtt ellenőrizni kell annak állapotát, és a berakó jogosult visszautasítani a nem megfelelő állapotú konténert és kérni a fuvarozó céget a cserére a rakodás előtt.

Ahogy az emberek egyre inkább tisztában lesznek a tengeri szállítás előnyeivel és környezetbarát jellegével, úgy az iparág is folyamatosan fejlődni fog, és még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik ez az ágazat.

vissza az oldal tetejére